Om Grønbæk Kirke

Grønbæk kirke kaldes for egnens domkirke. Det er ikke så mærkeligt. Den har en anseelig størrelse, og dertil kommer, at den er særlig rig på udsmykning indvendig og tilhuggede kvadresten og fritstående søjler udvendig. Hvor gammel kirken er, vides ikke, men mange antager den for at være fra begyndelsen af 1200-tallet, - nogle vil gerne tilbageføre den til midten af 1100-tallet. Uanset hvor gammel kirken er, så er både præstegård og kirke en pryd for såvel by som sogn, ja hele egnen. Kirken blev i 2006 optaget i Silkeborgegnens kanon over seværdige bygninger.

Grønbæk præstegård  er godt 250 år  gammel. Det var den driftige provst Hurtigkarl, der i 1757 lod præstegården opføre. Bygningen er i dag fredet, især på grund af de helt særegne sten, som præstegården er bygget af. Mange forveksler murstenene med munkesten. Men stenene har intet med munke at gøre. Det er Niels Hurtigkarl selv, der har ladet stenene brænde, så han kunne opføre sin præstegård, som han i øvrigt selv havde lavet tegningerne til. Murene er 53 cm tykke og uden hulmur. Stenene går dog ikke helt igennem, men flere af dem er på over 30 cm´s længde.

Vil du vide mere, så læs folderen om Grønbæk Kirke.