Begravelse

Ved dødsfald skal der ske anmeldelse til præsten/kirkekontoret senest 2 dage efter dødsfaldet.

I de fleste tilfælde henvender de pårørende sig til en bedemand, som varetager de praktiske ting, herunder udfærdigelse af dødsanmeldelse og formidling af kontakt til præsten.

Aftale om begravelse/bisættelse sker ved aftale med præsten, evt. via bedemanden.

Præsten henvender sig til de pårørende med henblik på en begravelsessamtale.

Aftale om gravsted sker ved henvendelse til graveren. Telefonnummer og mailadresse findes under kontakt (Graverne træffes ikke mandag i vinterhalvåret).

På kirkegården kan man få udleveret en folder om forskellige gravstedsformer, eller man kan læse om dem her på siden ved at klikke på "Om kirkerne" --> "Kirkegårdene".

Samtale med præsten

Før begravelsen har de pårørende en samtale med præsten, hvor man sammen forbereder begravelsen. Man snakker om ønsker, vælger salmer og aftaler alt det praktiske. Måske har afdøde selv bestemt, hvordan han/hun gerne vil have det. Måske har de pårørende nogle ønsker. Ellers finder I ud af det sammen. Præsten vil også gerne høre lidt om den afdøde.

Samtalen er også et godt sted at snakke om sorg, frustration, taknemmelighed og alle de andre følelser, der dukker op i forbindelse med et dødsfald. Husk at præsten også er der for at støtte og lytte. Han er faktisk uddannet til det, og det kan være rart at snakke med en, der ikke selv har en masse følelser i klemme, men samtidig ved, hvordan man har det.

Det skal du gøre

I dagene efter et dødsfald skal man som pårørende midt i sorgen tage stilling til en masse spørgsmål og ordne mange praktiske ting. De fleste henvender sig til en bedemand for at få hjælp til det praktiske i forbindelse med dødsfald og begravelse.

Når en person dør, skal de pårørende anmelde det til begravelsesmyndigheden, det vil sige sognepræsten eller kirkekontoret i det sogn, hvor den afdøde havde bopæl.

Du finder blanketten ”anmodning om begravelse eller ligbrænding” på https://www.personregistrering.dk

De pårørende skal desuden tage stilling til, om den afdøde skal begraves eller brændes, hvor det skal foregå og valg af kirkegård.

På Kirkeministeriets borgerportal kan du finde praktiske råd til pårørende.

Sådan foregår begravelsen/bisættelsen

Begravelsen starter i kirken med bøn, salmer, tekstlæsning og en tale om den afdøde. Hvis I har specielle ønsker til salmer eller andet, snakker vi om det til samtalen inden.

Ved både begravelse og bisættelse er jordpåkastelsen central. Præsten kaster tre gange jord på kisten, mens afdøde tiltales med ordene ”af jord er du kommet, til jord skal du blive, af jorden skal du igen opstå”. De tre håndfulde jord symboliserer bevægelsen: Liv – død – liv.

Hvis afdøde skal begraves, sker jordpåkastelsen, når kisten er sænket i graven. Hvis afdøde skal brændes, sker jordpåkastelsen i kirken.

En begravelse afsluttes med, at kisten sænkes i jorden på kirkegården, mens en bisættelse afsluttes med, at kisten køres til krematoriet, og senere ved nedsættelsen af urnen.
Både Ans og Grønbæk Kirker har tilhørende kirkegårde.

Læs mere om kirkegårdsvalg på Kirkeministeriets borgerportal.